Historia ZSP

O Związku Stowarzyszeń Praskich

Jesteśmy kontynuatorami utworzonego w 1917 r przez organizacje z terenu dzisiejszych czterech dzielnic Pragi Związku Stowarzyszeń Praskich.

Obecny Związek został reaktywowany w 2006 roku w styczniu. Obecnie skupia kilkanaście organizacji i instytucji oraz osoby prywatne z terenu Pragi.

Działając razem można zdziałać więcej dzięki wzajemnemu wsparciu i udzielaniu sobie pomocy w załatwianiu różnych spraw. Tworzymy zespoły osób do realizacji tematów
z naszych programów. Tworzymy środowisko, w którym można nawiązać potrzebne kontakty z osobami różnych profesji: artystów, kupców, naukowców, przedsiębiorców, społeczników z różnych obszarów, agentów sztuki i kultury itp. Mamy i nawiązujemy nowe kontakty z władzami miasta i samorządami lokalnymi.

Dzięki temu dysponujemy wiedzą o sytuacji i potrzebach społeczności Pragi
Naszą działalnością obejmujemy na początek dzielnice: Praga Pd, Praga Pn, Targówek i Białołęka.

Związek jest organizacją społeczną o charakterze non-profit. Nie może być wykorzystywany do działań o charakterze politycznym, religijnym, bądź dyskryminującym obywateli o innym światopoglądzie lub kulturze.

Będziemy podejmować działania kierując się wyłącznie dobrem lokalnej społeczności widzianej jako wspólnota i jako pojedynczy mieszkańcy. Chcemy stworzyć nowy wizerunek Pragi jako wspaniałej prawobrzeżnej części Warszawy, z oryginalnymi zabytkami, przyjaznej dla jej mieszkańców, inwestorów i turystów.
Działania Związku Stowarzyszeń Praskich określone zostały w dwóch otwartych programach:

„Zrównoważony rozwój prawobrzeżnej i lewobrzeżnej Warszawy”

(tematy urbanistyczno-planistyczne ) i drugi:

„Krzewienie ducha patriotyzmu, poczucia wspólnoty i przedsiębiorczości
w społeczności Pragi”

nastawiony na stworzenie wspólnoty obywatelskiej społeczności Pragi, skierowany szczególnie do młodzieży.

Uwaga! Poszukujemy wszelkich informacji o historii i działaczach Związku Stowarzyszeń Praskich powstałego w 1917 r.

Jednym z pierwszych działaczy ZSP z 1917 r. był Emil Ignacy RAUER (1870-1943)
przemysłowiec, działacz społeczny i niepodległościowy

Szkołę średnią ukończył w Warszawie; w 1899 r założył fabrykę wyrobów metalowych (przy ul. Stalowej 47); w lipcu 1914 r. kupił od Cezarego Skoryny wytwórnię młynów i kamieni młyńskich na Pradze przy ul. Obozowej (Objazdowej ?); w 1917 r. był jednym z założycieli Związku Stowarzyszeń Praskich i następnie jednym z jego v-ce przewodniczących.
W 1917 r wszedł do Rady Opiekuńczej Gimnazjum Im. Władysława IV.

na podst.: Polski Słownik Biograficzny
Tom XXX, wyd. 1987 r.