Petycja nr 3

Zał. 2005r.

ul. Jagiellońska 88 p. 205, 00-992 Warszawa   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

www.zwiazekpraski.pl      www.facebook.com/ZwiazekPraski

Komitet Społeczny Likwidacji ZGN Praga Pn

Warszawa 21.03.2017 r.

Sz. Pani Hanna Gronkiewicz Waltz

Prezydent m. st. Warszawy

Sz. Pani Prezydent

PETYCJA nr 3

w/s likwidacji ZGN Pragi Pn (Dz. U. 2014 p. 1195)

Jako Społeczny Komitet Likwidacji ZGN Praga Pn. zwracamy się z kolejną Petycją

domagając się likwidacji ZGN Praga PN.

Każdy pojedynczy przykład  opisany w naszych Petycjach  to czubek góry lodowej w morzu patologii działań ZGN szkodzących Pradze.

Trwa to przez lata i niszczy Pragę

Przykład 1

Cała Stara Praga nie jest objęta ochroną konserwatorską  ale posiada swój styl,  charakter i swoja architekturę. Często przy przebudowywaniu lokali użytkowych ZGN zgadza się i dopuszcza zastępowanie dotychczasowych witryn nowoczesnymi, które nijak nie pasują do charakteru kamienic. Pozwala na takie przebudowy witryn ale nie wszystkim najemcom.  Przykład witryna sklepu Ząbkowska 50. Wbrew zaleceniom konserwatora  i przy sprzeciwie Wydziału Architektury Urzędu Dzielnicowego najemca zbudował „nowoczesną” witrynę nie pasującą zupełnie do charakteru budynku. Później pomimo sprzeciwów niektórych mieszkańców ZGN zaakceptował niezgodne z prawem działanie najemcy. Takich przykładów na ulicach można znaleźć wiele.  To niszczy spójny wizerunek Pragi jako Starego Miasta.

Przykład 2

Polityka czynszowa ZGN jest zagadką. Jednych hołubi a innych mimo że potrzebni doprowadza do upadłości. Do bankructwa ZGN doprowadził Cafe Skene. Kawiarnię z działalnością kulturalną bardzo potrzebną w tej okolicy. Tam odbywały się w 2010 r. spotkania przedwyborcze kandydatów na prezydenta Warszawy.

W tym lokalu złożyła Pani swoje obietnice przedwyborcze dla Pragi i do tej pory żadnej obietnicy nie dotrzymała.

Polityka czynszowa ZGN wypędziła artystów z ul. Brzeskiej. Jeden z artystów popełnił samobójstwo doprowadzony przez ZGN do ruiny finansowej o czym napisał w pozostawionym do rodziny liście.

Ale są przykłady wspaniałomyślności ZGN w stosowaniu ulg w czynszach i innych profitach. Najemca sklepu z ul. Ząbkowskiej 50 nie tylko dostał zgodę na witryny ale jako jedyny w całej kamienicy również obniżkę czynszu (ze 155 zł/m2 na 4,41 zł/m2) na okres remontu budynku tj. od

września (Uchwały Zarządu Dzielnicy z dnia 03-09-2014 i 19-11-2014 ) do 7-11-2014r.  mimo, że w tym czasie trwała dopiero przebudowa lokalu użytkowego na sklep, którego tu wcześniej nie było. Dodatkowo otrzymał obniżenie wysokości kaucji zabezpieczającej o 50% i zwrot kosztów remontu lokalu. Mimo tego zaległości najemcy wynosiły 28 123,82 PLN na dzień 31-12-2014. Czy wszyscy najemcy lokali użytkowych są tak traktowani?

Za działania ZGN odpowiada Pani bo Pani zatrudnia p. dyr. Salich i zarząd. Zależąc tylko od Pani p. dyr. Salich  nie ma powodu żeby dbać o interesy Pragi. Dba tylko o interesy Pani, Pani partii ( bo to sprawa stołka)  i swoje. Pani nie zna ani sytuacji w nieruchomościach ani potrzeb Pragi i toleruje takie działania ZGN ale  za nie odpowiada.

Proponowane przez nas w Petycji nr 1 zastąpienie ZGN przez Wydz. Nadzoru Właścicielskiego spowodowało by, że zarządzanie nieruchomościami podlegało by Zarządowi dzielnicy i służyło Pradze. Uwolniło by Panią od odpowiedzialności za patologię działań ZGN.

Domagamy się szybkiej likwidacji ZGN Praga Pn . To leży również w Pani interesie.

W imieniu Komitetu podpisali

1. Włodzimierz Łabuś

2.  Antoni T. Dąbrowski

Do Wiadomości

$11.    Z-ca Prezydenta p. Michał Olszewski

$12.    Senator RP p. Marek Borowski

$13.    Poseł RP p. Paweł Lisiecki

$14.    Dyr. Biura AiPP p. Marlena Happach

$15.    Dyr, CKS p. Krzysztof Mikołajewski

$16.    Pełnomocnik ds Rewitalizacji p. Jacek Grunt-Mejer

$17.    Burmistrz Pragi Pn p. Wojciech Zabłocki

$18.    Przewodnicząca RW p. Ewa Malinowska - Grupińska.

$19.    Przewodniczący R D Praga PN p. Ryszard Kędzierski

10.Przewodniczący DKDS Praga Pn p. Krzysztof Michalski

11. Dyr. ZGN Praga Pn p. Bożena Salich

12. media ( Gazeta Sołeczna, NGP, inne )